Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اردبیل  مدیر عامل شرکت توزیع برق استان اردبیل گفت: سامانه " برق من" در راستای تحقق دولت الکترونیک و رفاه حال مردم، جلوگیری از انتشار ویروس کرونا و حفظ سلامت مردم  راه اندازی شده است.  

مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل دوم آذر در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب اظهار کرد: به منظور تحقق اهداف دولت الکترونیک، حذف مراجعات حضوری، حفظ سلامت جان هم استانی‌ها در شرایط موجود بیماری کرونا، خدمات شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل به صورت غیر حضوری و از طریق اپلیکیشن "برق من" در دسترس عموم مردم قرار می گیرد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسین قدیمی گفت: هم استانی‌های می توانند  با نصب اپلیکیشن برق من در گوشی همراه خود  و با ثبت شناسه 13 رقمی  قبض برق خود، خدمات صورتحساب، از قبیل مشاهده 

آخرین قبض، تغییر نام،  اصلاح نام و سایر موارد نیاز  خود را بدون مراجعه حضوری و تنها از طریق گوشی تلفن همراه  انجام دهند .

 وی افزود: همچنین مشترکان می توانند  با این سامانه  نمایش اطلاعات و وضعیت آخرین قبض، امکان پرداخت آنی قبض، ثبت قرائت توسط مشترک (خوداظهاری)، ثبت خاموشی‌ها، ثبت خسارت وارده و سایر خدمات صنعت  برق بهره مند شوند.

به گفته وی در این اپلیکیشن قابلیت ثبت اعلام خاموشی و مسائل حوزه فنی نیز وجود دارد .

 مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان ادامه داد :  از مردم درخواست می شود  برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و راحتی خود  به شرکت توزیع برق استان مراجعه نکرده  و خدمات حوزه برق را از طریق نصب این اپلیکیشن پیگیری ودریافت کنند.

 حسین قدیمی ادامه داد: سامانه موبایلی" برق من " که برای سیستم عامل‌های اندروید و آی او اس طراحی شده و قابل دانلود از کافه بازار، سایت شرکت توزیع برق استان اردبیل : www.aped.ir  می باشد.

وی تاکید کرد: به دلیل افزایش واگیری بیماری کرونا، یکی از بهترین روش های دسترسی به خدمات صنعت برق ارائه خدمت به صورت غیر حضوری و از طریق مراجعه به سایت شرکت و  همچنین اپلیکیشن برق من  است .

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان اضافه کرد: در" اپلیکیشن برق من "  هم استانی های عزیز حتی بدون تماس با شماره 121 می توانند ثبت خاموشی، حادثه یا پیگیری موارد درخواستی را انجام دهند.

 حسین قدیمی یادآور شد: در صورت عدم دسترسی به  اینترنت، مشترکان استان اردبیل همانند گذشته، می توانند از طریق تماس با شماره  121 خاموشی، حوادث  و درخواستهای خود  را اعلام نمایند.

وی افزود : همچنین  برای اعلام انتقاد، پیشنهاد و یا شکایت بعد از شماره گیری 121  کلید 3  را شماره گیری نموده و درخواستهای خود را در رابطه با برق بیان نمایند تا بعد از  شنود  پیام‌های رسیده و رسیدگی کارشناسان مربوطه  به درخواست‌های مشترکان رسیدگی و پاسخ داده  شود .

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی دولت الکترونیک برق شبکه برق رسانی شرکت توزیع نیروی برق استان برق استان اردبیل عامل شرکت توزیع برق من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۵۸۶۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پمپ بنزین ابوظبی رباتیک شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، ربات مذکور نه تنها باک خودرو را پر می کند، بلکه با کمک یک اپلیکیشن در وقت کاربر نیز صرفه جوی می کند. این اپ تضمین می کند فرد مقدار دقیق سوخت مورد نیاز برای سفرش را دریافت کند. 2 ماه قبل شرکت مذکور از برنامه پایلوت ربات سوختگیری خبر داده بود. البته توسعه این ابزار یک سال طول کشید. ربات مذکور طوری توسعه یافته تا نه تنها حافظ محیط زیست باشد، بلکه خطر بیرون ریختن سوخت نیز کاهش یابد.

هنگامیکه افراد به یکی از ایستگاه های ADNOC می رسند، می توانند نوع سوخت را انتخاب و روی یک نمایشگر لمسی یا اپلیکیشن موبایل ضربه بزنند. در مرحله بعد بازوی رباتیک با یک نازل متناسب و حسگرهایی که تضمین می کند نازل هنگام سوختگیری به طور صحیح قرار گرفته است، فرایند سوختگیری را انجام می دهند.

دوربین ها و حسگرهای مختلف فرایند سوختگیری را رصد می کنند و همزمان تضمین می شود همه فعالیت ها به طور ایمن و متناسب انجام شود. پس از پایان یافتن سوختگیری، بازوی رباتیک نازل را عقب می کشد و فرد می تواند محل را ترک کند.

کارمند رباتیک پمپ بنزین بخشی از استراتژی 5 ساله شرکت برای تضمین آن است که خودروها بهتر سوختگیری کنند.

کد خبر 6090533 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • تاکید فرماندار ارومیه بر هم‌افزایی با دستگاههای اجرایی برای تحقق شعار سال
  • پروژه شهرداری الکترونیک به صورت ۱۰۰ درصدی در سنندج انجام شده است
  • راه‌اندازی سامانه مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای خودرو در اردبیل
  • آشنايي با جديدترين پرتال پیامک /ارتباطات سریع و جذاب برای همه
  • وزیر کار: مانع‌زدایی از تولید اولین گام تحقق شعار سال است
  • وزیر کار: مانع زدایی از تولید اولین گام تحقق شعار سال است
  • پمپ بنزین ابوظبی رباتیک شد
  • هم‌افزایی با ادارات استان و شهرستان برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳
  • راه ‌اندازی برات الکترونیک برای تامین مالی تولید
  • اقبال بازارهای جهانی به محصولات دانش‌بنیان ایران